De 20 aminosyrorna

Pluggdriven, 18 februari 2022

Det finns 20 aminosyror som används av allt levande. Aminosyrorna delas dessutom in fyra eller fem grupper baserat på deras sidokedjor.

1. Glycin

Glycin (Gly) är en neutral, hydrofob och opolär aminosyra. Det är också allra minsta aminosyran och den är en icke essentiell aminosyra vilket innebär att det kan bildas av kroppen.

Glycin har flera viktiga funktioner i kroppen och de allra flesta proteiner består av små mängder glycin. Kroppen behöver även stora mängder glycin för att levern ska kunna avgifta effektivt efter exponeringen av kemikalier.

2. Alanin

Alanin (Ala) är en neutral, hydrofob och opolär aminosyra. Det är också den näst minsta aminosyra efter alanin.

Alanin är viktig för kroppen immunförsvar, samt för glykolysen och citronsyracykeln, vilket är processer som är viktiga för att förse kroppen med energi. Alanin kan också verka som en signalsubstans i hjärnan.

3. Valin

Alanin (Val) är en neutral, hydrofob och opolär aminosyra. Valin är en essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan bildas av kroppen.

Valin är en aminosyra som ofta tas som tillskott vid träning eftersom den spelar en roll i proteinsyntesen. Valin är även känt för att öka den mentala prestationen.

4. Leucin

Leucin (Leu) är en neutral, hydrofob och opolär aminosyra. Leucin är en essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan skapas av kroppen.

Leucin spelar en roll i proteinsyntesens start och är viktig för muskeltillskott. Därför tas leucin ofta som tillskott och det hittas bland annat i BCAA.

5. Isoleucin

Isoleucin (Ile) är en neutral, hydrofob och opolär aminosyra. Isoleucin är en essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan skapas av kroppen.

I kroppen används isoleucin för tillverkning av hemoglobin, och den är även involverad i utveckling och reparation av muskler.

6. Metionin

Metionin (Met) är en neutral, hydrofob och opolär aminosyra. Metionin är en essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan skapas av kroppen.

Metionin spelar en viktig roll i proteinsyntesen eftersom det är en startkodon. Detta innebär att alla proteiner kommer att ha metionin i sin N-terminal.

7. Fenylalanin

Fenylalanin (Phe) är en neutral, hydrofob och opolär aminosyra. Fenylalanin är en essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan skapas av kroppen.

I kroppen ombildas fenylalanin till aminosyran tyrosin, som i sin tur används för att bilda flera olika signalsubstanser såsom dopamin, noradrenalin och adrenalin.

En del människor saknar förmågan att bryta ner fenylalanin, och för dessa personer kan det vara livsfarligt att äta livsmedel med höga halter av fenylalanin. Personer som saknar förmågan att bryta ner fenylalanin kallas för fenylketonurier.

8. Tryptofan

Tryptofan (Trp) är en neutral, hydrofob och opolär aminosyra. Tryptofan är en essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan skapas av kroppen.

I kroppen används Tryptofan bland annat för att tillverka signalsubstanser såsom serotonin och melatonin.

9. Prolin

Prolin (Pro) är en neutral, hydrofob och opolär aminosyra. Prolin är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att den kan skapas av kroppen.

I kroppen är prolin viktig för bindväv, muskler och hud. Prolin spelar en viktig roll för hudens struktur och kollagenbildning.

10. Serin

Serin (Ser) är en hydrofil och polär aminosyra. Serin är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att den kan skapas av kroppen.

I kroppen har serin flera viktiga roller. Det används exempelvis vid tillverkningen av fosfatlipider, och det används för myelinskidor som täcker nerverna i hjärnan.

11. Treonin

Treonin (Thr) är en hydrofil och polär aminosyra. Treonin är en essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan skapas av kroppen.

Treonin är viktigt för det centrala nervsystemet och verkar ha en viktigt roll för vår mentala hälsa. Höga koncentrationer av treonin hittas även i muskler och hjärta.

12. Cystein

Cystein (Cys) är en hydrofil och polär aminosyra. Cystein är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att den kan skapas av kroppen.

Cystein fungerar bland annat som en antioxiadant och skyddar cellerna från fria radikaler som kan orsaka cellnedbrytning.

13. Tyrosin

Tyrosin (Phe) är en hydrofil och polär aminosyra. Tyrosin är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att den kan skapas av kroppen.

Tyrosin spelar en roll i produktionen av hormoner såsom dopamin och adrenalin.

14. Asparagin

Asparagin (Asn) är en hydrofil och polär aminosyra. Asparagin är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att den kan skapas av kroppen.

I kroppen används asparagin bland annat för att transportera kväve, och den hjälper levern att ta bort ammoniak och andra gifter från blodet.

15. Glutamin

Glutamin (Gln) är en hydrofil och polär aminosyra. Glutamin är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att den kan skapas av kroppen.

Glutamin används bland annat vid matsmältningen och vid kroppen näringsupptag.

16. Asparaginsyra

Asparaginsyra (Asp) är en sur, hydrofil och polär aminosyra. Asparaginsyra är en icke-essentiell aminosyra vilket innebär att den kan skapas av kroppen.

Asparaginsyra spelar framförallt en viktig roll i människans ämnesomsättning. Det finns även hypoteser om att asparaginsyra har vissa prestationsstimulerande effekter.

17. Glutaminsyra

Glutaminsyra (Glu) är en sur och icke-essentiell aminosyra vilket innebär att den kan skapas av kroppen.

Glutaminsyra har flera viktiga funktioner i kroppen och hittas bland annat i blodet, muskler och fostervätskor. Glutaminsyra har också en viktig för immunförsvaret och mag- och tarmkanalens funktion.

18. Lysin

Lysin (Lys) är en basisk essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan skapas av kroppen.

Lysin förekommer i kroppens kollagen, och används därför för att bygga upp det protein vävnader såsom brosk, hud och hår. Lysin behövs även för kunna ta upp kalcium i tarmen.

19 Arginin

Arginin (Arg) är en basisk och essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan skapas av kroppen.

I kroppen hjälper arginin bland annat till ett bra blodflöde och blodtryck.

20. Histidin

Histidin (His) är en basisk och essentiell aminosyra vilket innebär att den inte kan skapas av kroppen.

Histidin behövs bland annat för att kunna tillverka histamin som spelar en viktig roll i kroppen immunförsvar. Histidin är även nödvändig för produktionen av röda och vita blodkroppar.



Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggdriven.se! En plats för dig som vill få pluggtips och förbättra din studieteknik.


Vårt fokus

Vi vill göra ditt pluggande enklare genom att samla all information på ett och samma ställe. Genom vår sida hoppas vi kunna hjälpa dig med dina studiemål.

Vi som ligger bakom sidan är studenter och har ett stort intresse för att maximera vår tid och våra studier.