Vad är en ädelgas?
Pluggdriven, 4 februari 2022Ädelgaserna är grundämnena som tillhör grupp 18 i de periodiska systemet. Det som kännetecknar ädelgaser som grundämne är att de är icke-metaller och att de ogärna reagerar i olika kemiska reaktioner.
Vad är ädelgaser för något?
Det som gör ädelgaser speciella är att det stabila kemiskt. Detta beror på att de har ett maximalt antal valenselektroner i sitt allra yttersta elektronskal. Detta är också anledningen till varför de mycket sällan reagerar med andra ämnen.
Det finns flera olika typer av ädelgaser. De ädelgaserna som har stabila isotoper är helium, neon, argon, krypton och xenon. Det finns också en ädelgas som heter radon som är radioaktiv, samt en ädelgas som heter oganesson som är periodiska systemets tyngsta grundämne.
Några gemensamma egenskaper bland ädelgaserna är att de är inerta (de reagerar inte med sin omgivning), de är färg- och luktlösa gaser och de har mycket låga smältpunkter.
Varför kallas ädelgaser för ädla?
Order ädelgas kommer ursprungligen från det tyska ordet “Edelgas”. Det användes för första gången av Hugo Erdmann året 1898.
Ordet “ädel” syftar på den mycket låga reaktiviteten hos de olika grundämnena i grupp 18 (ädelgaserna). Precis som ädelmetallerna (såsom guld och silver) reagerar ädelgaserna mycket lite med sin omgivning.
Vad används ädelgaser till?
Beroende på vilken ädelgas det är så har de olika användningsområden. Nedan går vi igenom några olika användningsområden för de olika ädelgaserna.
Helium har flera olika användningsområden och används bland annat som ett effektivt kylmedel. Detta beror flytande helium har en temperatur på minus 269 grader Celsius, vilket gör flytande helium till den kallaste materian på jorden. Dessutom används helium för exempelvis heliumballonger som du säkert redan känner till.
Neon används framförallt för lampor och för reklamskyltar. När neonlysrör lyser får det en röd färg, men det kan blandas med andra gaser eller färgpulver för att få en annan färg.
Argon används för svetsning, där den hindrar metaller från att reagera med syra. Argon används också i glödlampor.